V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Dezerty

Buchty

hodnoceni: 5/5
5.000000 2

Ingredience:

  • množství 48 buchet (velký plech s vyšším okrajem), na klasický pekáč použít     poloviční dávku
  •  
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 40 g droždí
  • přibližně 400 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • kůra z jednoho citrónu
  • 120 g rozpuštěného másla - do těsta
  • rozpuštěné máslo na vymazání plechu a pomazání buchet ze všech stran
  • špetka soli
  • 2 PL rumu
  • 2 PL horké vody
  • 1 PL moučkového cukru

Postup:

V misce si rozdrobíme droždí, které zalijeme 100 ml vlažného mléka a přidáme lžičku cukru krupice. V teple necháme vzejít kvásek. Mezitím si v míse smícháme mouku se solí, žloutky, citrónovou kůrou a cukrem. Přidáme rozpuštěné vychladlé máslo a kvásek. Vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby přiléváme zbytek vlažného mléka. Když je těsto vypracované, dáme ho kynout do tepla zhruba 1 hodinu (aby se jeho objem zdvojnásobil). Pomoučíme si vál a těsto na něm rozdělíme na 48 kousků. Každý kousek zvlášť vyválíme válečkem, naplníme náplní (džem, povidla, tvaroh, mák, podušená jablka, ořechová nádivka ... ) a zabalíme. Plech si vymažeme rozpuštěným máslem (i strany) a buchty klademe jednu vedle druhé, spojem dolů. Každou buchtu zvlášť potřeme rozpuštěným máslem ze všech stran. Když je pekáč vyskládaný, dáme buchty ještě na 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 190 °C. Buchty pečeme 10 minut, poté stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme dalších zhruba 15 minut dozlatova. Buchty vyndáme a pocákáme rumem smíchaným s moučkovým cukrem a horkou vodou. Necháme vychladit a podáváme posypané moučkovým cukrem.

 

Buchty

Buchty

Buchty