V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Dezerty

Čokoládový koláč

hodnoceni: 5/5
5.000000 1

Ingredience:

  • na korpus:
  •  
  • 115 g másla pokojové teploty
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 185 g hladké mouky
  • 2 PL kakaa
  • špetka soli
  •  
  • na náplň:
  •  
  • 80 g vody
  • 115 g másla
  • 1 KL rozpustné kávy
  • 170 g kvalitní hořké čokolády
  • 65 g cukru krupice
  • 1 KL vanilkové pasty nebo dřeň z jednoho vanilkového lusku
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Nejprve si připravte korpus. Do mísy vložte máslo a zasypte moučkovým cukrem. Společně vyšlehejte elektrickým robotem až se vytvoří jednotná kaše. Ručně rozšlehejte jedno vejce a za stálého míchání přidávejte k máslové kaši.

Mouku smíchejte s kakaem a přes síto přidejte do mísy. Za pomoci metly nebo vařečky vytvořte mícháním těsto. Těsto nechte v lednici v igeliťáku 30 minut odpočinout.

Troubu předehřejte na 190 °C. Koláčovou formu (průměr 23 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto rozválejte na plát o vyložte koláčovou formu (i do krajů). Několikrát propíchejte vidličkou, aby se těsto nenafouklo. Pečte 15 minut a vyndejte. Teplotu v troubě nastavte na 150 °C. 

Teď si připravte náplň. Do větší mísy nalámejte čokoládu, přidejte vanilku a cukr. Ve středním hrnci povařte vodu společně s pokrájeným máslem. Když se máslo rozpustí přisypte lžičku instantní kávy a pořádně prošlehejte ruční metlou. Když se vše spojí vypněte a ihned přilijte k ostatním ingrediencím v míse.

Za stále míchání metlou nechte vše rozpustit a spojit, aby vznikla hladká lesklá hmota. Přidejte vejce a společně důkladně promíchejte. Nalijte na korpus a vložte do trouby. Pečte 15 minut. Náplň ztuhne ale zůstane krásně vláčná. Nechte alespoň 30 minut vychladnout a podávejte posypané moučkovým cukrem. 

 

Čokoládový koláč

Čokoládový koláč

Čokoládový koláč

Čokoládový koláč

Čokoládový koláč