V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Polévky

Dýňový krém s červenou čočkou

hodnoceni: 5/5
5.000000 1

Ingredience:

  • Na 4 porce:
  •  
  • 1/2 dýně hokaido
  • 0,5 cm zázvoru
  • 5 PL červené čočky
  • 1 litr vody
  • 150 ml rýžové smetany (můžete použít i jiný druh smetany)
  • 1 stroužek česneku
  • kokosový olej
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 1 KL kurkumy
  • plocholistá petržel
  • 4 malé šalotky 
  • kousek pórku
  • chilli prášek

 

Postup:

Nejprve si připravte dýni. Oloupejte ji, nakrájejte na kostky a dejte do pekáče s kokosovým olejem. Osolte, opepřete a vložte do trouby na 220°C na cca 25 minut (nebo dokud nebudou koskty měkké a opečené dozlatova).

Mezitím si v hrnci rozpalte kokosový olej a přidejte nadrobno pokrájené šalotky. Restujte dokud nezačnou lehce zlátnout, přidejte pokrájený pórek a zázvor. Restujte a přidejte čočku, kterou jen lehce promíchejte se základem a vložte opečenou dýni. Zalijte vodou, stáhněte plamen a pod pokličkou vařte, dokud nebude čočka měkká (cca 30 minut).

Potom polévku ochuťte kurkumou, solí, pepřem, posekaným česnekem, drceným kmínem a podle chuti chilli. Následně polévku důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Vraťte na sporák a přilijte smetanu. Pokud je polévka moc hustá, klidně přilijte vodu - záleží, kolik vody se vám při vaření odpařilo. Se smetanou jen krátce prohřejte a přisypte pokrájenou petrželku. 

 

Dýňový krém s červenou čočkou

Dýňový krém s červenou čočkou

Dýňový krém s červenou čočkou

Dýňový krém s červenou čočkou

Dýňový krém s červenou čočkou