V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Hlavní jídla
rybí

Filet z lososa s medovo-hořčičnou omáčkou a špenátem

hodnoceni: 5/5
5.000000 1

Ingredience:

  • na 2 porce
  •  
  • losos:
  •  
  • 2 filety z lososa (já použila 4 menší filety)
  • olivový olej
  • 1 PL másla
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  •  
  • medovo-hořčičná omáčka
  •  
  • 1 šalotka
  • kousek másla
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 KL medu
  • špetka čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • 1 PL bílého vína
  • 1 KL plnotučné hořčice
  • 1 KL citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  •  
  • špenát:
  •  
  • listový špenát (já použila mražený cca 300 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 šalotky
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 100 ml smetany na vaření

Postup:

Losos:

Filety z lososa potřete ze všech stran olivovým olejem. Osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Nechte 15 minut odležet. Steakovou pánev nechte rozpálit, vlijte olivový olej a vložte kousek másla. Když se máslo rozpustí položte na pánev lososa, nejprve kůží dolu. Pečte na vysokém plameni (ale aby se losos nepálil) 5 minut. Poté lososa otočte a opékejte ještě 3 minuty. Losos by měl být vevnitř měkký a šťavnatý a na povrchu opečený dokřupava.

Medovo-hořčičná omáčka:

Smetanu včas vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Smíchejte ji s medem, hořčicí, tymiánem, solí a pepřem. Šalotku nakrájejte nadrobno a na másle restujte, dokud nezačne zlátnout. Poté vlijte víno a nechte odpařit alkohol (zhruba 3 minuty na vyšším plameni). Za stálého míchání vlijte ochucenou smetanu. Nechte na středním plameni vařit a často míchejte, dokud smetana nezhoustne. Poté přeceďte přes síto, ochuťte citronovou šťávou, popř. ještě solí a pepřem.

Špenát:

Na másle nechte zesklovatět šalotky nakrájené nadrobno. Poté vložte špenát. Společně vařte. Ochuťte solí, pepřem, tymiánem a česnekem nakrájeným nadrobno. Ke konci vaření přilijte smetanu.

Podáváme s rozpečenou bagetkou, bramborem nebo bramborovou kaší.

 

Filet z lososa s medovo-hořčičnou omáčkou a špenátem

Filet z lososa s medovo-hořčičnou omáčkou a špenátem