V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Hlavní jídla
vepřová

Křenová omáčka s uzeným masem

hodnoceni: 4.5/5
4.500000 1

Ingredience:

  • 500 g uzené vepřové krkovice
  • 1 l vody
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého pepře
  • sůl
  • cukr
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 4 PL hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 hrsti křenu (podle pálivosti)

Postup:

Do velkého hrnce vložte uzené maso a zalijte ho 1 l vody nebo aby bylo maso ponořené. Přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř a lehce osolte. Vařte 1 hodinu.

V jiném hrnci si připravte bešamel. Nejprve na středním plameni nechte rozpustit máslo a poté přisypte mouku. Promíchejte, krátce přovařte a zalijte mlékem. Mléko přilívejte pomalu a míchejte při tom metlou, aby se vám nenadělaly hrudky. Bešamel by měl mít krémovou konzistenci, proto případně přilijte ještě mléko nebo přisypte mouku. Nezapomeňte stále míchat metlou.

Zalijte vývarem a důkladně promíchejte. Nechte společně vařit asi 20 minut. Poté přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a cukrem. Přisypte hrst strouhaného křenu a společně vařte dalších 15 minut. Stáhněte z plamene a přisypte další hrst křenu a promíchejte.

Každý křen je jinak ostrý, proto přidávejte po troškách a nebo případně ještě přidejte. Uzené maso nakrájejte na plátky. Podávejte s houskovým knedlíkem. (Já jsem ještě dozdobila řeřichou).

 

Křenová omáčka s uzeným masem

Křenová omáčka s uzeným masem

Křenová omáčka s uzeným masem