V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Dezerty

Kynuté slíváky

hodnoceni: 3.4/5
3.437500 8

Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 70 g rozpuštěného vlažného másla
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 ČL soli
  • 30 g čerstvého droždí
  • švestky
  • cukr na posypání švestek
  • skořice
  • mák

Postup:

Z polohrubé mouky, hladké mouky, mléka, másla, žloutků, cukru, soli a droždí si připravte těsto. Já jsem použila na přípravu a vykynutí těsta domácí pekárnu (v pořadí mléko, máslo, žloutky, mouky, droždí, cukr, sůl). Samozřejmě můžete těsto vypracovat ručně hnětením vařečkou nebo za pomocí robotu s hnětacím hákem. Když máte těsto uhnětené dohladka nechte ho zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě.

Když je těsto vykynuté, připravte si vál a plech pokrytý pečícím papírem. Z těsta lžicí odkrajujte kousky. Každý kousek na válu vyválejte válečkem asi na tloušťku centimentru a plňte nejdříve švestkami (já použila velké švestky, takže jsem do každého slíváku použila půlku švestky), zasypte 1 ČL cukru krupice a trochou skořice. Švestku zabalte těstem, aby vám vznikl bochánek. Naskládejte na pečící papír spojem dospodu.

Slíváky v troubě ještě nakynou, tak je potřeba jim nechat prostor, aby se nespekly. Na velký plech se mi jich vešlo 12. Na plechu nechte ještě 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Slíváky potřete rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Pečte dozlatova (cca 20 minut). Z celé dávky je celkem 17 slíváků. 

 

Kynuté slíváky

Kynuté slíváky

Kynuté slíváky

Kynuté slíváky

Kynuté slíváky