Recepty
Dezerty

Nekynuté koláče

hodnoceni: 4.6/5
4.625000 4

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 ml smetany 
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • 3 PL mléka
  • 2 PL hnědého cukru
  • 2 žloutky

 

Postup:

V rendlíku si ohřejeme mléko, přidáme cukr a rozdrobené kvasnice a nechápe vzejít kvásek. Do velké mísy si prosejeme mouky, přidáme změklé máslo, smetanu, špetku soli, žloutky a vlijeme kvásek. Vypracujeme měkké těsto, které ihned vyválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky. Doprostřed čtverečku vložíme náplň, protější rohy protáhneme, přehneme přes sebe a pak prostředek zmáčkneme. Potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme na 180°C cca 20 minut dozlatova. Hotové koláčky obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým. 

Tvarohová náplň: tvaroh, rozinky namočené v rumu, vanilkový cukr, vejce, citronová kůra

Maková náplň: mletý mák, mléko, hřebíček, cukr. Mletý mák svaříme v mléku (2:1,5), přidáme cukr a hřebíček a vaříme do zhoustnutí. Nakonec hřebíček vyjmeme.

Dále můžeme plnit například švestkovými či jablečnými povidly.

 

Nekynuté koláče

Nekynuté koláče

Nekynuté koláče