V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Hlavní jídla
hovězí

Pastýřský nákyp (Shepherd's pie)

hodnoceni: 5/5
5.000000 2

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • olivový olej
  • jarní cibulka
  • 500 g mletého hovězího/jehněčího nebo vepřového masa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 rajský protlak
  • worcestrová omáčka
  • 1 dcl vody či vývaru
  • 1 PL hladké mouky
  • 1 dcl červeného vína
  • celerová nať
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • oregano
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • 2 žloutky
  • parmazán
  • máslo

Postup:

Na olivovém oleji orestujeme mleté maso, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, mrkev, zelenou část z jarní cibulky a přidáme všechny bylinky a koření. Přidáme worcestrovou omáčku, rajský protlak a dusíme. Poté přisypeme hladkou mouku, lehce orestujeme a zalijeme vývarem a červeným vínem, necháme zredukovat a přidáme prolisovaný česnek. Hotové maso dáme do zapékací mísy. Brambory si uvaříme (nejlépe v páře) a prolisujeme přes lis na brambory či jinak rozmělníme, přidáme 2 žloutky a hrst parmazánu, opepříme a popřípadě ještě dosolíme. Bramborové pyré navrstvíme na maso a ještě posypeme parmazánem. Vršek propícháme vidličkou a polijeme trochou rozpuštěného másla. Pečeme na 180 °C cca 20 minut. 

 

Pastýřský nákyp (Shepherd's pie)

Pastýřský nákyp (Shepherd's pie)

Pastýřský nákyp (Shepherd's pie)

Pastýřský nákyp (Shepherd's pie)