V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Hlavní jídla
vepřová

Pečená medová kýta

hodnoceni: 5/5
5.000000 1

Ingredience:

  • vepřová kýta vcelku
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • mletý zázvor
  • horká voda
  • česnek
  • šalotka
  • špek
  • olej
  • med

Postup:

Vepřovou kýtu vcelku potřete kompletně kořením - solí, pepřem, kmínem a zázvorem a zprudka ji ze všech stran opečte na oleji na pánvi. Poté kýtu z pánve vyndejte a místo ní dejte do pánve nakrájenou šalotku na kolečka a špek na proužky a opékejte. Když šalotka trochu chytí barvu, přidejte pokrájený česnek na plátky a ještě lehce společně prohřejte. Přendejte obsah pánve do pekáče, přidejte kýtu a podlijte trochou horké vody. Pekáč přikryjte a pečte v troubě na cca 190°C doměkka, cca 1,5 hodiny (záleží na velikosti kýty). Poté vytáhněte pekáč z trouby a kýtu potřete medem rozpuštěným v troše horké vody, popř. můžete maso podlít, pokud je potřeba. Nyní troubu dejte na cca 230°C a dále opékejte (klidně můžete pomazání medem ještě jednou zopakovat) Při vyndání z trouby si seškrabte připečené okraje a vmíchejte do šalotkové směsi - dodá to následné omáčce chuť a barvu. Kýtu pečte do té doby, než bude opečená. Potom ji vyndejte a celý obsah pekáče rozmixujte ponorným mixérem v hladkou omáčku, kterou dle potřeby můžete zředit vývarem či vodou nebo dochutit solí či pepřem. Podávejte nejlépe s bramborovu kaší, či knedlíkem.

 

Pečená medová kýta

Pečená medová kýta

Pečená medová kýta

Pečená medová kýta