V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Polévky

Polévka z pečené dýně

hodnoceni: 5/5
5.000000 1

Ingredience:

  • na 4 porce:
  •  
  • 2 máslové dýně
  • 1 šalotka
  • cca 1 cm zázvoru
  • několik stroužků česneku
  • olivový olej
  • 100 ml kokosového mléka
  • 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • kousek chilli papričky
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • muškátový květ

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 200°C. Máslové dýně (mohou být i hokaido) podélně rozkrojte a dejte do pekáče vnitřní stranou nahoru. Osolte, opepřete a dýně zalijte olivovým olejem. K dýním můžete přidat několik stroužků česneku, aby dodaly dýni chuť. Dejte do trouby a pečte cca 40 minut (můžete je uprostřed pečení na chvíli otočit, aby do sebe nasákly olej ochucený česnekem), asi 5 minut před koncem pečení dejte troubu na 250°C, aby se dýně pořádně opekla. Vyndejte z trouby a nechte krátce prochladnout.

Mezitím si rozpalte hrnec, přilijte olivový olej a orestujte si šalotku pokrájenou nadrobno (můžete restovat lehce dozlatova, aby šalotka dodala polévce barvu a chuť), poté přidejte nastrouhaný zázvor a kousek chilli papričky a nyní už přijde na řadu opět dýně. Tu si vydlabejte ze slupky lžící a celou dužinu (samozřejmě bez jadérek) přidejte do hrnce. Nechte ještě krátce orestovat a zalijte vývarem či vodou a promíchejte. Nechte projít varem a ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete a okořeňte mletým kmínem a muškátovým květem. Nakonec přilijte kokosové mléko. Podávejte posypané petřelovou natí a chilli papričkou. 

 

Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně