V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Hlavní jídla
vepřová

Špagety se šafránem a vepřovou panenkou

hodnoceni: 5/5
5.000000 1

Ingredience:

  • vepřová panenka
  • rajčata
  • cuketa
  • tymián
  • šafrán
  • smetana
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • špagety
  • olivový olej
  • parmazán

Postup:

Nejprve si uvařte těstoviny dle instrukcí na obalu, já jsem použila čerstvé špagety, ale můžete použít jakýkoliv tvar samozřejmě i sušených. Vezměte si nějakou vyšší pánev, rozpalte ji na vyšším stupni a až poté, co je horká, do ní vlijte olivový olej a následně nasypte na nudličky pokrájenou vepřovou panenku. Tu v pánvi krátce orestujte, aby byla zvenku opečená a uvnitř ještě růžová. U panenky není potřeba, aby byla zcela propečená, ztrácí potom šťavnatost. Navíc se panenka nakonec ještě prohřeje v hotové omáčce. Orestovanou panenku tedy vyndejte z pánve do nějaké mísy s víkem, aby nevychladla. Do pánve přidáme ještě trochu oleje, je-li potřeba a přisypeme na tenké plátky pokrájenou mladou cuketu. Takovouto mladou čerstvou cuketu není potřeba loupat, slupka je tenká a obsahuje hodně vitamínů. U větších cuket ji raději oloupejte, bývá dřevnatá a těžko stravitelná. Kolečka cukety tedy orestujte dozlatova a poté přidejte pokrájená rajčata a také plátky česneku. Zeleninu společně opékejte a po chvíli, když už jsou rajčata měkká, nalijte do pánve smetanu a promíchejte. Vzniklou omáčku okořeňte tymiánem, solí a pepřem a přisypte šafrán. Postačí jen malá špetka, protože má opravdu výraznou chuť a také s ním není radno plýtvat - jedná se přece jenom o nejdražší přísadu do jídla na světě. Po chvilce míchání uvidíte, jak i taková špetka dokáže krásně obarvit omáčku. Teď opět přijde na řadu panenka. Tu vraťte společně se šťávou, kterou při svém odpočinku pustila, zpět do omáčky a společně promíchejte. Vaši pozornost si teď zaslouží špagety. Ty sceďte, dejte si ale nejprve stranou trochu vody z jejich vaření, a přidejte k omáčce. Všechny suroviny společně promíchejte a přilijte vodu z těstovin. Ta dodá celému pokrmu krémovitost. Nakonec špagety posypte nastrouhaným parmazánem. 
 

Špagety se šafránem a vepřovou panenkou

Špagety se šafránem a vepřovou panenkou

Špagety se šafránem a vepřovou panenkou

Špagety se šafránem a vepřovou panenkou

Špagety se šafránem a vepřovou panenkou