V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Dezerty

Třešňový koláč

hodnoceni: 4.3/5
4.250000 2

Ingredience:

  • na těsto:
  •  
  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 250 g másla + na vymazání formy
  • 4 PL třtinového cukru
  • 1 ČL skořice
  •  
  • na náplň:
  •  
  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL skořice
  • 1/2 ČL čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka drceného hřebíčku
  • 2 PL citronové šťávy
  • 3 ČL škrobu
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání koláče

Postup:

Z ingrediencí na těsto utvořte těsto. Pokud se bude sypat, přilijte trochu vody. Těsto rozřízněte na dvě poloviny a dejte vychladit do lednice. Zatím, co se chladí těsto, připravíme náplň. Do kastrolu dáme třešně, osladíme cukry a ochutíme vanilkovým extraktem, citronovou šťávou a kořením. Vaříme na mírném plameni zhruba 10 minut (dokud třešně nepustí šťávu). Odebereme si půl hrnku šťávy a zamícháme se škrobem. Vrátíme zpět do třešňové směsi a společně vaříme ještě 10 minut. Odstavíme a necháme zchladnout. Oba kusy těsta vyválíme na pomoučeném vále. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu vymažeme máslem a rozprostřeme do ní první plát těsta tak, aby bylo i po okrajích formy. Přečnívající těsto odřízneme. Vlijeme třešňovou náplň. Přikrijeme druhým plátem těsta, opět odřízneme přebývající těsto a po krajích přitlačíme ke spodnímu těstu. Propícháme vidličkou na několika místech, aby mohla unikat pára a pečeme 40 minut. Poté vyndáme, necháme vychladit a na noc necháme v lednici ztuhnout. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

 

Třešňový koláč

Třešňový koláč

Třešňový koláč

Třešňový koláč

Třešňový koláč

Třešňový koláč