V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Dezerty

Velikonoční jidáše

hodnoceni: 5/5
5.000000 1

Ingredience:

  • 200 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 4 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kůra z půlky citrónu
  • špetka soli
  • 12 g čerstvého droždí
  •  
  • na potření a ozdobení vykynutých jidášů:
  • 1 žloutek
  • 100 ml mléka
  • 1 PL rumu
  • plátkovené mandle

Postup:

Recept pro domácí pekárny

Všechny ingredience vložte do domácí pekárny v uvedeném pořadí a zapněte na program těsto. Po vykynutí těsto propracujte na válu a tvořte tvary jidášů (esíčka, uzle...). Poté naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte pod utěrkou ještě 35 minut kynout. Potřete žloutkem rozšlehaným s mlékem a rumem, posypte mandlemi a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut, dozlatova. Upečené jidáše pokapejte tekutým medem. 

Bez použití domácí pekárny

Polovinu připraveného vlažného mléka smíchejte s 1 PL mouky, rozdrobeným droždím a 1 PL cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Mouku prosijte do mísy, přidejte žloutky, kvásek, zbytek mléka, rozehřáté vlažné máslo, špetku soli, zbylý cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a vypracujte těsto. Přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě hodinu vykynout. Poté je postup stejný jako po vykynutí v domácí pekárně. 

 

 

 

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše