V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Dezerty

Velikonoční mazanec

hodnoceni: 5/5
5.000000 1

Ingredience:

  • 300 ml mléka
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 500 g polohrubé mouky
  • 90 g cukru krupice nebo krystal
  • 1 KL soli
  • 40 g kvasnic
  •  
  • na potření a posypání:
  •  
  • drcené mandle, drcené vlašské ořechy, slunečnicová semínka
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Postup:

Recept pro domácí pekárny:

Všechny ingredience dejte do pekárny v pořadí, v jakém jsou ingredience napsány a nechte vymíchat těsto a vykynout na program TĚSTO. Po vyjmutí těsta z pekárny si na vále utvořte tvar mazance a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

Nechte pod utěrkou 20 minut kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte oříšky nebo semínky. Pečte 25 minut. Mazanec by měl mít zlatavou barvu.

Před krájením nechte částečně zchladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.

Bez domácí pekárny

Do menší misky si odeberte z mléka asi 50 ml a nechte ho lechce ohřát, aby nebylo uplně studené, spíš vlahé. Do něj přidejte z naváženého cukru asi 1 PL, rozdrobte k tomu kvasnice, zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.

V jiné míse si mezitím smíchejte zbylé ingredience na těsto (mouku, zbytek cukru, sůl, žloutek, rozpuštěné zchladlé máslo a zbytek cukru a mléka). Vypracujte těsto, můžete klidně v robotu s hnětacím hákem, usnadní vám to práci. Vypracované těsto vložte do větší mísy, přikryjte utěrkou a nechte řádně vykynout.

Když těsto značně zvětší objem vyndejte ho z mísy na vál a vytvarujte tvar mazance. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou ještě 20 minut kynout. Rozehřejte troubu na 180 °C.

Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte oříšky nebo semínky. Pečte 25 minut. Mazanec by měl mít zlatavou barvu. Před krájením nechte částečně zchladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.

 

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec