V pořádku
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. 
Recepty
Dezerty

Vláčný tvarohový koláč

hodnoceni: 5/5
5.000000 2

Ingredience:

  • na těsto:
  •  
  • 5 vajec
  • 1 kg tvarohu
  • 230 g hnědého cukru
  • 5 PL celozrnné mouky (použila jsem špaldovou)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 KL vanilky nebo vanilkového extraktu
  • hrozinky namočené v rumu
  • 150 g rozpuštěného másla
  • kůra z jednoho citronu
  •  
  • na posypku:
  •  
  • 3/4 hrnku celozrnné mouky
  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 100 g másla

Postup:

Připravte si plech s vyšším okrajem, vymažte ho máslem a následně vysypte moukou. Do velké mísy vyklepněte vejce, přisypte hnědý cukr a společně vyšlehejte v pěnu. Potom si rozehřejte máslo, ale jen krátce. Mělo by mít mléčnou, nikoli mastnou konzistenci. To přilijte k vaječné pěně a postupně po jednom přidávejte tvaroh, který vždy promíchejte, abyste se vyhnuli hrudkům. Potom do mísy prosijte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přistrouhejte kůru z jednoho citronu a přisypte hrozinky namočené v rumu. Těsto vylijte na plech a můžete se vrhnout na přípravu posypky. 

Do mísy si dejte mouku, vločky, cukr, sůl, skořici a máslo a rukama vytvořte klasickou drobenku. Tou rovnoměrně posypte těsto.

Pečte v předehřáté troubě cca na 180°C. Hotový koláč by měl mít zlatavý povrch a okraje, ale měl by být stále trochu měkký - po vychladnutí ztuhne a bude dokonale vláčný. Doba pečení je přibližně 35 - 45 minut. 

 

 

 

Vláčný tvarohový koláč

Vláčný tvarohový koláč

Vláčný tvarohový koláč